perjantai 11. toukokuuta 2012

Globalisaation Portinvartijat

Globalisaation Portinvartijat
Kiinantuonnista kiinnostuneille on olemassa Elina Grundstromin toimittama Globalisaation Portinvartijat-kirja vuodelta 2004. Siinä on haastateltu monia alan tosi arvostettuja ammattilaisia, kulutustavaran sisäänostajia jotka tuovat Suomeen tavaraa Kiinasta. Monet heistä ovat minulle tuttuja ja kun keskustelemme kiinantuonnista esimerkiksi Kanttonin messuilla, esiin nousevat hyvin samantyyppiset kokemukset.

Tosin hiljattain puhuin yhden kaverin kanssa jota kirjassa oli haastateltu ja hän vähän provosoivasti sanoi ettei siinä kirjassa enää mikään pidä paikkaansa koska Kiina muuttuu niin nopeasti. Olen hänen kanssaan lievästi eri mieltä sikäli että suuri osa lainalaisuuksista, tavoista ja vaaroista on edelleen ihan kohdallaan. Minusta se on edelleen varsin osuva kuvaus kiinankaupasta vaikka 8 vuotta kiinankaupassa onkin kieltämättä jo varsin pitkä aika. Monet asiat ovat toki muuttuneet. Kiinankauppa elää jatkuvassa muutoksessa. Näin kattavia kotimaisia kirjoja ei käsittääkseni muita ole. Jos kiinantuonti yhtään kiinnostaa, kannattaa kirja ehdottomasti hankkia, erityisesti jos aikoo tuoda tavaraa Kiinasta eikä ole aiempaa kokemusta.

Toisaalta kirjassa on mielenkiintoinen ja yleissivistävä aspekti sikäli että valtaosa kuluttajista ei tiedä alkuunkaan millainen on vaatteiden ja käyttötavaran ostoprosessi ja tuonti Kiinasta. Maahantuojien ja ketjujen ostajien mahdollisuus vaikuttaa tuotteisiin on toisaalta käsittämättömän laaja ja toisaalta äärettömän niukka. Toisinaan suunnitellaan tuote alusta loppuun, toisinaan tehdään muutoksia ja välillä täytyy ostaa valmis tuote ilman minkäänlaisia muutoksia. Kokonaan oman tuotteen suunnittelu on harvinaista herkkua koska Suomi on niin pieni maa ja kappalemäärät sen takia hyvin pieniä. Useimmiten tyydytään muuttamaan eli muokkaamaan tuottajan tarjoamia malleja, käytännössä useimmiten vielä niin, että yksityiskohtia ja ominaisuuksia jätetään pois kustannussyistä. Kiinankaupassa hinta on merkittävä ratkaisutekijä.




Kirja on saatavana myös verkkokaupasta:
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9513741788&lang=fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti