tiistai 24. heinäkuuta 2012

Lane Crawford - Huippuluokan tavaratalo






Lane Crawford on Hong Kongilainen tavarataloketju jonka liikkeet ovat hämmästyttävän upeita. Tilan käyttö on Hong Kongin shokeeraavan kalliilla huippupaikoilla on tuhlailevaa, kenkäosastolla saattaa olla kenkäpari per neliö ja laukkutelineessä yksi laukku koko pöydällä. Tilavat ja korkeat salit on paikoin sisustettu jopa niin huippumodernisti että unohtaa olevansa tavaratalossa. Sisutus vie huomion tuotteilta.


Hiljattain Hong Kongin matkallamme kävimme pari kertaa Kowloonin puolen Canton Roadin myymälässä joka on hengästyttävä. Pistäytyimme kerran myös Pacific Place-ostoskeskuksessa Admiraltyssä ja sieltä kuvamme. Kuvissa ovat näyteikkunat ostoskeskukseen sisälle. Ja logo on lainassa Wikipediasta. Tavarataloissahan ei saisi kuvata, siksi en kuvannut itse liikkeessä.

Lane Crawford perustettiin alunperin vuonna 1850 jolloin kaksi skottia laittoi pystyyn kojun Hong Kongin saaren Des Voeux-kadulle. Skottien nimet olivat Thomas Ash Lane ja Ninian Crawford. Koju menestyi ja 1900-luvun alkupuolella yhtiöllä oli liikkeet jo peräti Kiinan puolella Kanttonissa ja Shanghaissa ja jopa Japanin Kobessa. Nykyisin myymälät ovat Hong Kongin huippupaikoilla ja lisäksi Kiinassa Pekingissä.

Tavaratalon pakahduttavan upeita sisätiloja on vaikea kuvailla menemättä kliseiseksi mutta onneksi tavaratalon saitilta löytyy muutama kuva myymälöiden sisätiloista. Ja Wikipediassa on lisää sisäkuvia. Liikkeiden valikoima on korkealuokkaista, pääosin eurooppalaista ja muuta länsimaista designia ja bränditaravaa. 


Jos sinua kiinnostaa luksus tai myymälöiden sisustus tai yleensä vain tykkäät kulkea hienoissa mestoissa ja katsella hienoja tavaroita, mene Lane Crawfordille kun seuraavaksi käyt Hong Kongissa. Sen jälkeen ei oikein mikään muu tavaratalo tunnu enää miltään.

maanantai 16. heinäkuuta 2012

Puinen lepolesti

Ostin hiljattain uuden puisen lepolestiparin Karisman Suutarista Lahdesta. Karismahan on se uusi valtava ostoskeskus nelostien varressa juuri Lahden ohitettuasi (pohjoiseen mentäessä). Samasta liittymästä käännytään myös tielle Jämsään. Karisman Suutari on vastapäätä Citymarketin kassoja. Tämä suutari on itseasiassa sama joka oli vuosia ensin Kluuvissa ja sitten jonkin aikaa Kämp Galleriassa Helsingissä. Sitä, miksi suutariliike on nyt Lahden Karismassa, en tiedä.

Lestipari maksoi kolmisen kymppiä ja on kuulemma Nahkakunnan maahantuoma joten niitä saattaa olla muuallakin myytävänä. Hankin jokin aika sitten muovisen lepolestiparin mutta puisessa lepolestissä on tietysti erilainen kyky imeä kosteutta kengistä kuin muovisessa ja koska näissä lesteissä ei ole jousta kuten Wolyn lepolesteissä, ei kenkä ole erityisesti venytyksessä. Huomattavasti paremmat kengille siis. Lesti on kaunista vaaleaa puuta ja varsin hyvin santapaperilla viimeistelty. Lakkaa tai maalia ei ole sillä sehän estäisi kosteutta imeytymästä. 

Linkit:
http://www.karismansuutari.com/
http://www.kauppakeskuskarisma.fi/fi/
Wolyn lepolesti


sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Ladies Market - Kong Kongin krääsäbasaari








Ladies Market eli Tung Choi Street

Hong Kongissa Mong Kokin kaupunginosassa Kowloonin niemellä on Temple Streetiin verrattava krääsäbasaari Ladies Market. Sinne meneminen on helppoa: Metrolla Mong Kokin asemalle ja asemalta ulos Ladies Marketin viittojen mukaisesti. Ladies Market löytyy Nathan Roadilta katsoen toiselta samansuuntaiselta kadulta, Tung Choi Streetiltä. Jos sinulla on turistikartta jossa kadulle ie ole merkitty lisänimeksi Ladies Market niin etsi jostakin kunnollinen kartta, esim. hotellista. Ladies Marketin exit on ensimmäisellä kadulla eli ikäänkuin välikadulla. Myös tämä välikatu on hyvä ostoskatu mutta siitä lisää myöhemmin.


Ladies Market profiloituu hiukan enemmän naisille suunnatuksi kuin Temple Streetin basaari (linkki). Ero ei ole järin suuri. Kaikki samat lainalaisuudet ja varoitukset pätevät niin Ladies Marketissa kuin Temple Streetillä. Piraatteja on tarjolla pilvin pimein ja laatu on parhaimmillaankin arveluttavaa. Löytöjä saattaa tehdä mutta kyllä piraatin yleensä piraatiksi tunnistaa. Varsinkin tunnistaa kernilaukun joka on olevinaan nahkalaukku. Krääsäbasaareihin kannattaa mennä vasta kun on käynyt katsastamassa aidot tavarat Canton Roadilla tai saaren puolen Centralissa. Sen jälkeen eivät piraatit enää niin houkuta. 


Kaikenlaista kivaa pikkukrääsää ja elektroniikkaa on myös paljon tarjolla. Lapsille on helppo löytää halpoja tuliaisia ja monet vaatteet saattavat kestää useitkin pesuja vaikka usein painokuviot lähtevätkin nopeasti pois. On päinvastaisiakin esimerkkejä, eräskin t-paita jonka ostin vuosia sitten on edelleen käytössä ja varsin hyvälaatuinen. Tyttärelle keväällä ostetut pikkuhousupaketit (Hello Kitty ja Disneyn Prinsessat) ovat jo menettäneet painokuvionsa, ne alkoivat rapistua pois jo ensimmäisessä pesussa.

Ja muista että tämäkin iltatori on auki vain iltaisin.
 
Piraatti Le Pliagea kaikissa sateenkaaren väreissä (köyhille).

torstai 12. heinäkuuta 2012

Matkalaukku hajosi lennolla




Työni puolesta olen huomannut että lentoyhtiöiden rikkomat matkalaukut ovat joidenkin mielestä myyjän vika ja siksi myyjän tulee kuulla kunniansa. Todellisuushan on niin että sellaista laukkua ei olekaan mitä ei lentokentällä saisi rikki. Kääntäen: Paras mahdollinenkin laukku saattaa mennä rikki matkalaukkujen käsittelyssä. “Miten näin huonoja saa edes valmistaa että ekalla reissulla menee rikki?” Se on täysin tuurista kiinni että millä reissulla se vahinko sattuu! :)


Kymmenisen vuotta sitten eräs matkalaukkujen käsittelijä kertoi kaverilleni että heillä on oikein kisa että kuka saa heitettyä Samsoniten laukun niin että se menee rikki. Siinä vasta asiakaspalvelijoita! Ja tämän jälkeen tuo Finnairin oma henkilökunta on vaihdettu henkilöstövuokrausfirman jengiksi ja kuulemma siellä nyt itäeurooppalaiset hoitavat matkalaukut. Tämä ei välttämättä ole fakta, saattaa olla myös huhu. Toivottavasti he kuitenkin käsittelevät laukkuja huolellisemmin kuin suomalaiset. Toivottavasti he eivät ainakaan kilpaile laukkujen rikkomisella. 



Lentoyhtiön (rahdinkuljettajan) rikkomat laukut korvaa aina rahdinkuljettaja. Jotta saa korvauksen hajonneesta laukusta, kannattaa aina katsoa laukun ympäri kun sen saa hihnalta lentokentällä ja jos vahinko on sattunut, pyytää kenttävirkailijalta vahinkoilmoitus. Lentokentillä on tiski matkalaukkuhihnojen lähettyvillä. Siellä voi käydä juttelemassa mikäli laukkuun on tullut vaurioita kuljetuksessa tai jos laukku on peräti jäänyt saapumatta. Tuon vahinkoilmoituksen ja lentolipun kanssa asiaa on helppo hoitaa lentoyhtiön valtuuttamalla korjaajalla joita on ympäri Suomen. Ja laukkuhan aina ensisijaisesti korjataan mikäli se suinkin on mahdollista, sitä ei heti aleta vaihtaa uuteen, paljon kalliimpaan. Itseasiassa sitä ei koskaan vaihdeta kalliimpaan vaan laukun ikä laskee korvaushyvitystä. Jotkut säälittävät matkalaiset yrittävät vedättää laukkuliikkeen ammattilaista esittämällä, että “tämä hajonnut laukku oli kuulkaas todella kallis laukku, ostettu Dubaista kuukausi sitten ja maksoi 500 euroa” vaikka on ihan selvä ikivanha markettilaukku 29,- halvimmista osista ja aivan rähjääntynyt.


Suhteessa siihen, miten paljon lentomatkoja tehdään, laukkuja onneksi hajoaa vain vähän. Totta kai se aina harmittaa kun se osuu omalle kohdalle. Harmittaa ihan vietävästi. Mutta korvauksissa on aina kohtuullisuusperiaate. Ethän saa uutta autokaan vakuutuksesta vaikka joku runnoisi vanhan autosi lunastukseen. Uusikin auto yritetään ensisijaisesti korjata. Tässä ajattelumallissa tekee poikkeuksen tietysti se, että monien keskusliikkeiden myymät halvat matkalaukut ovat silkkaa kertakäyttötavaraa: jos rengas tai kahva menee rikki, varaosia ei saa, laukku pitää heittää roskikseen. Laadukkaimmilla laukuilla on varaosapalvelut ja laukut voidaan helposti korjata. Ja käytetyn halvan laukunkaan tilalle ei saa uutta samanlaista. Yleensä pääsee maksamaan välirahaa. Käytetty laukku ei säilytä arvoaan kovin hyvin.


Jälkeenpäin (kotona) havaittujen vaurioiden korjauttaminen lentoyhtiön laskuun on aina vaikeampaa mutta yleensä myös onnistuu kunhan matkaliput ovat tallessa.


Puolen vuoden päästä havaittua vauriota ei lentoyhtiö korvaa. Niitä ei korvaa myöskään laukun valmistaja ellei kyseessä ole valmistus- tai materiaalivirhe. Se ei ole valmistus- tai materiaalivirhe jos laukkua on runnottu rahdinkuljettajan toimesta ja lommoissa tai murtumissa on iskujäljet. “Kyllä laukun pitää kestää” ei ole korvausperuste. Totta kai sen pitää kestää mutta sitä ei voi valmistaa ruostumattomasta teräksestä, kompromissi painon ja kestävyyden välillä on huono kestävyyden kannalta. Onneksi on sitten matkavakuutus tai viime kädessä kotivakuutus. Ihan halvan laukun kanssa ei kannata edes lähteä hakemaan korvausta jälkikäteen. Myöskään naarmut kovissa laukuissa tai kulumat kangaslaukuissa eivät ole korvattavia. Niitä tulee käsittelyssä aina.


Itselläni on ollut Rimowan polycarbonaatista valmistettu Salsa-sarjan laukku käytössä jo 8 vuotta ja siinä ei ole ollut minkäänlaista vikaa. Kuljetushihnasta tulevia mustia kumijälkiä tietysti on. Tiedän kyllä että Rimowaakin saadaan rikki lentokentillä. Aina ei ole kyse pelkästään heittelystä, olen nähnyt kun matkalaukku putoaa traktorin vetämästä kärryjunasta ja hiljattain eräs kaverini kertoi nähneensä samanlaisen tapauksen. YouTubestakin löytyy löytyy videoita, joissa on kuvattu portilta ikkunasta matkalaukkujen käsittelijöitä lastaamassa/purkamassa konetta. Ennen Rimowaa minulla oli Samsonite Oyster joka oli myös hyvä matkalaukku mutta ABS-muovia ja julmetun painava.


Minulla on ollut myös Concord-merkkinen kankainen kabiinilaukku jonka ostin kerran hätäisesti Lappeenrannasta, Kauppakeskus Iso-Kristiinasta liikkeestä nimeltä Saimaan Laukku. Laukku on Kiinassa valmistettu halvahko perustrolley, kankainen ja muistuttaa etäisesti jotakin vanhaa Samsoniten mallia mutta niinhän ne kaikki. Laukku palveli ihan hyvin mutta itse vierastan kankaisia laukkuja koska ne nuhjaantuvat nopeammin kuin kovat laukut eivätkä suojaa sisältöä iskuilta ja painaumilta. Sehän ei haittaa jos mukana on vain vaatteita mutta jo toilettilaukun sisällössä saattaa tapahtua muutoksia kun pehmeä laukku painuu kasaan.

Jos vahinko sattuu, tällä taulukolla määritellään laukkusi materiaalit ja tuntomerkit.


Seuraavalla kerralla kun odottelet laukkuasi lentokentällä, koeta seurata kuinka paljon laukkuja on vioittunut. Ei kovinkaan paljoa. Kuljetusvaurio on loppujen lopuksi aika harvinainen mutta totta kai se harmittaa kun se sattuu omalle kohdalle.